Vlam in de pan?

Lente is een mooi seizoen, vind ik persoonlijk. Hoewel ik tijdens het schrijven van De Seizoenen van de Tijdgeest elk seizoen heb leren waarderen – we hebben ze allemaal nodig, zo blijkt – hou ik toch echt van het opbloeien van nieuwe intiatieven, van mensen die door barrières heen durven breken en nieuw terrein betreden. Lente is ook een gevaarlijk seizoen.. Voor de gevestigde orde. Als de maatschappij al een beetje opgewarmd raakt door vernieuwers en hemelbestormers, kan zo maar de vlam in de pan slaan. Sociologen stellen dat maar 20% van de bevolking veranderingsbereid hoeft te zijn, dan slaat de opinie om en kan iets waar we dachten nooit vanaf te willen of kunnen ineens gaan schuiven.
Voorbeeld? Begin jaren 90 werkte ik voor Levi’s en gaf ze een trendpresentatie, waarin ik twee nieuwe spelers liet zien. Gap Star en Diesel. Ik vond ze gevaarlijk omdat ze zo duidelijk de taal van de jeugd spraken. Levi’s lachte het wat weg. Ze hadden 50% van de markt, dat kleine grut, dat was toch gerommel in de marge? G-Star is ondertussen al jaren het meest succesvolle merk jeans in Nederland.. Het begint in een periode dat we nét iets meer open staan voor vernieuwing, en dan gaat het plotseling snel..
Diesel for Successful living

Toen de eerste studenten de Universiteit van Amsterdam bezetten, reageerden de media nauwelijks. Maar na een week werd het wel nieuws en ging het nog best snel. Louise Gunning moest vertrekken en het lijkt nu wel duidelijk dat er iets zal veranderen binnen de universiteit. En niet alleen daar. Het Rendementsdenken staat ferm op de maatschappelijke agenda, ook als we het hebben over zorg of onderwijs. Een echte lentegolf..
En nu las ik gisteren dat Rutger Bregman zijn actie ‘Ik stap over van bank‘ is begonnen. Na een dag zeggen 1600 mensen dat ze gaan overstappen. Ik ben nieuwsgierig of ook hier de vlam in de pan gaat en er zomaar een omslag komt: duizenden mensen die, na jaren van borrelende frustratie over bonussen, mismanagement en niet-geleerde lessen kiezen voor één van de banken die niet meedoen aan de wedloop die zomaar tot een nieuwe crisis kan leiden. Heeft Rutger het momentum te pakken, sluit de massa zich aan bij zijn actie en komt er echt een nieuwe beweging op gang? Gaat de vlam in de pan?
Het is lente in de tijdgeest. Het zou zo maar kunnen.

Comments are closed.