Lente

Open breken!
1966-1971, 1989-1994, 2011-…

Aan het einde van iedere winter komt er een moment dat de herhalingen, de nostalgie, dezelfde programma’s en de ’samen’ retoriek niet meer te verdragen zijn. De culturele voorhoede voelt als eerste de behoefte om ‘grote schoonmaak’ te houden, ramen en deuren open te gooien en de grenzen van het betamelijke te verkennen.

Het gevoel dat de dingen ook anders kunnen, ja, zelfs moeten, levert de onstuitbare energie van de lente op. Wat zich tijdens de winterjaren ondergronds heeft opgebouwd, bot op volle kracht uit en wat volgt is een natuurlijke omslag in de richting van vernieuwing en exploratie.

Lente 1966-1971

En open moest die cultuur! Weg met alle barrières, ramen en deuren open, desnoods met een flinke dosis LSD. En ineens kon ook een eenzaam gepest meisje uit midden Amerika de bus naar San Francisco nemen en een ster worden. Get it while you can. Grab it while you can! Voor Janis was dat niet al te lang, ze legde het loodje, tegelijk met het lentegevoel, in 1971.

Lente 1989 -- 1994

Het is weer lente en naar buiten moet die energie..! Here we are now, entertain us..! Helaas is de lente energie vaak te uitbundig voor zijn eigen iconen. Ook Kurt Cobain overleeft de lente niet.

Ah, Ramses, stralend kind van de lenteperiode 1966-1971. Ramses had die energie die heel Amsterdam wakker kuste, halverwege de jaren zestig. Iedere lente heeft ze nodig, die vrije geesten die niet verzaken en de anderen verleiden..

Comments are closed.

-->