Herfst

Pluk de dag en gedenk te sterven
1977-1983, 2000-2006

De oorsprong van het woord herfst ligt in het woord ‘oogsttijd’. Enerzijds worden de vruchten geplukt van alle vernieuwingsdrang, anderzijds vormt het ook de afronding, het eerste besef van eindigheid. Het leven wordt letterlijk en figuurlijk minder licht. Vernieuwing wordt steeds vaker met wantrouwen ontvangen; in de plaats ervan komt afscheid: woede, vervreemding, weemoed.

Binnen de herfst tijdgeest vechten ‘carpe diem’ (pluk de dag) en ‘memento mori’ (gedenk te sterven) om de overhand. De gehele herfst staat in het teken van de tegenstelling tussen groei en vernietiging. Er is overvloed, maar boven die overdaad hangen sombere wolken.
Een ‘herfstpagina’ uit het boek:
tegenpartij2

Kortetermijndenken en hedonisme nemen toe. Morgen kan het over zijn! Grijp je kans! Leef bij de dag!

Herfst 1977-1983

Fleetwood Mac ‘Dreams’. Now here you go again, you say, you want your freedom. Well, who am I to keep you down. But listen carefully to the sound, of the loneliness.. What you had, and what you lost. Herfst in de relatie, herfst in de cultuur, zelden zo fraai samengevat als in deze melancholie.

Herfst 2000-2006

Eminem. Need I say more: hoezo polarisatie in de cultuur. Zo ongeveer ieder taboe komt voorbij in 4 minuten. Schelden, tieren, trappen, grenzeloosheid.

Comments are closed.

-->